Saturday, August 26, 2006

.

8 月 10 日 星期四 天晴 / 有雨 第四日 - 蘇州 ~ 無錫

金雞湖 / 平門三景

人地成日話 : 「上有天堂 下有蘇杭」杭州去完啦 , 跟住就去蘇州啦 ! 蘇州有個金雞湖同埋平門三景 , 都無咩特別呀 !? 唯一一樣野就係蘇州市內好整齊 , 街道依河而建 , 臨水而造 , 前巷後河 , 人地成日講既「小橋、流水、人家」, 我諗就係呢 d 呱 !?
.
.
三國城

一話無錫 , d 人就即刻諗起無錫排骨 , 哈哈 ~~~ 無錫其實有個太湖風景區 , 又話咩山外有山,湖中有湖 ... 我就真係睇唔到啦 , 鬼咩 ~ 個湖咁大 , 湖邊望過去好似個海咁 , 有咩好睇 ? 除左排骨 , 無錫仲有一樣野出名架 ... 就係紫砂茶壺囉 ! 今次去無錫就去左個叫三國城既地方 , 好多時用來拍戲 ... 入面都幾多野睇架 ! Oh ~ 呢個就係領隊 Tony 哥哥 !